Καλώς ήρθατε!


Το 1ο Δημοτικό Σχολείο Δράμας σας καλωσορίζει στην ιστοσελίδα του! Η ιστοσελίδα αυτή έχει σκοπό την ενημέρωση μαθητών, γονέων, κηδεμόνων και της εκπαιδευτικής κοινότητας για το εκπαιδευτικό έργο και τις δραστηριότητες του σχολείου.

Get Adobe Flash player
Επίδειξη βεβαίωσης αρνητικού αποτελέσματος ελέγχου από όλους τους μαθητές κάθε Τρίτη και Παρασκευή

Γνωρίζω παίζοντας την επιστήμη των Η/Υ

 

 

Βιβλία Δημοτικού

 

 

Ασφάλεια στο διαδίκτυο

 

 

Γερά Δόντια

Παιχνίδια για την αυλή

Κατασκευές

Την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού τίμησε το 1ο Δημοτικό Σχολείο της Δράμας διοργανώνοντας απογευματινή εκδήλωση στον χώρο του.

Για μια ακόμη φορά η Διεύθυνση και το σύνολο των εκπαιδευτικών της συγκεκριμένης σχολικής μονάδας έκαναν την διαφορά αφού κινητοποίησαν γονείς, μαθητές αλλά και εκπαιδευτικούς, ώστε με αφορμή την ημέρα αυτή να ενημερωθούν για ότι αφορά στην σύμβαση του ΟΗΕ που υπογράφηκε το 1989 και έχει ισχύ από τότε και στην χώρα μας

Για τα δικαιώματα των παιδιών αλλά και τα όρια που πρέπει να τίθενται κατά την διάρκεια της ανήλικης ζωής τους μίλησαν η δικηγόρος κ. Ειρήνη Μπακοπούλου και η Ψυχολόγος- Ψυχοθεραπεύτρια – Συγγραφέας κ. Κυριακή Παναγιωτίδου ενώ την συζήτηση συντόνισε η Δημοσιογράφος κ. Κική Χεριστανίδου.

Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Δράμας κ. Ανέστης Τερζής, εκ μέρους της εκπαιδευτικής κοινότητας του σχολείου μίλησε ο Διευθυντής του 1ου Δημ. Σχολείου κ. Άλκης Σαλπικτής, ενώ οι μαθητές της 5ης απέδωσαν σειρά τραγουδιών με θέμα τα παιδιά υπό την μουσική καθοδήγηση και εποπτεία του μουσικού του σχολείου κ. Α. Τσιπουρίδη.

Τα δικαιώματα των παιδιών δίνονται επιγραμματικά μέσω μιας χάρτας που προβλέπονται από νόμους και διεθνείς συμβάσεις, με το σημαντικότερο κείμενο για τα δικαιώματα τους να είναι η Διεθνής Σύµβαση για τα Δικαιώµατα του Παιδιού του 1989 που την έχουν υπογράψει 191 χώρες και είναι νόμος.

"Παιδιά" θεωρούνται όλα τα κορίτσια και τα αγόρια από 0 έως 18 ετών. Όλα τα παιδιά είναι ίσα. Έχουν δικαίωμα να τα αντιμετωπίζουν χωρίς διακρίσεις λόγω της φυλής, του φύλου, της γλώσσας, της θρησκείας, των απόψεων, της περιουσίας, της κατάστασης, των ιδιαίτερων αναγκών ή της εμφάνισής τους.

Όταν οι μεγάλοι παίρνουν αποφάσεις που αφορούν τα παιδιά, πρέπει να υπολογίζουν πριν από όλα το συμφέρον των παιδιών. Η Πολιτεία πρέπει να προστατεύει και να φροντίζει τα παιδιά, αν οι γονείς τους δεν μπορούν να το κάνουν. 
Η Πολιτεία πρέπει να παίρνει όλα τα κατάλληλα μέτρα για να εφαρμόζονται τα δικαιώματα των παιδιών.

Οι γονείς ή οι κηδεμόνες ενός παιδιού είναι υπεύθυνοι να το μεγαλώνουν έτσι ώστε να αναπτύσσονται οι ικανότητές του και να το βοηθούν να μάθει και να ασκεί τα δικαιώματά του.

Τα παιδιά έχουν δικαίωμα στη ζωή, την επιβίωση και την ανάπτυξη

Δικαίωμα κάθε παιδιού είναι να γράφεται στο ληξιαρχείο με τη γέννησή του και να έχει όνομα, επώνυμο και ιθαγένεια, δηλαδή να ανήκει σε μια χώρα. Η Πολιτεία πρέπει να βοηθά τα παιδιά να διατηρούν την ταυτότητα, την ιθαγένεια και τις οικογενειακές τους σχέσεις. Κάθε παιδί έχει δικαίωμα να ζει με τους γονείς του.

Τα παιδιά έχουν δικαίωμα να μαθαίνουν τι συμβαίνει γύρω τους από τα μέσα ενημέρωσης (εφημερίδες, ραδιόφωνο, τηλεόραση, ηλεκτρονικά μέσα). Η Πολιτεία πρέπει να ενθαρρύνει τα μέσα να διαδίδουν χρήσιμες πληροφορίες και να προστατεύουν τα παιδιά από ό,τι μπορεί να τα βλάψει.

Οι γονείς ή κηδεμόνες ενός παιδιού έχουν τη ευθύνη της ανατροφής και της ανάπτυξής του. Η Πολιτεία πρέπει να τους βοηθά σε αυτή την αποστολή και να εξασφαλίζει τη δημιουργία υπηρεσιών φροντίδας για τα παιδιά.

Τα παιδιά πρέπει να προστατεύονται από κάθε μορφή βίας, προσβολής, παραμέλησης, εγκατάλειψης, σωματικής, ψυχολογικής, πνευματικής ή σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης, όσο βρίσκονται στην ευθύνη των γονιών ή των κηδεμόνων τους ή άλλων προσώπων στα οποία αυτοί τα έχουν εμπιστευθεί.

Όταν ένα παιδί δεν ζει με την οικογένειά του ή αυτή δεν μπορεί να το φροντίσει, έχει δικαίωμα ειδικής προστασίας και βοήθειας, μέσα από θεσμούς όπως η υιοθεσία, η φιλοξενία σε ανάδοχη οικογένεια ή σε κατάλληλη στέγη/ίδρυμα.

Η Πολιτεία πρέπει να παίρνει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε μια υιοθεσία που γίνεται στην ίδια χώρα ή σε άλλη, να είναι σύμφωνη με το νόμο και να λαμβάνεται υπόψη πάνω απ' όλα το συμφέρον του παιδιού.

Τα παιδιά πρόσφυγες, που έχουν φύγει μόνα ή συνοδευόμενα από τους δικούς τους από την πατρίδα τους επειδή εκεί κινδύνευαν, έχουν δικαίωμα ειδικής προστασίας και απολαμβάνουν όλα τα δικαιώματα που έχουν και τα άλλα παιδιά.

Τα παιδιά με σωματικές ή πνευματικές αναπηρίες έχουν δικαίωμα να ζουν σε συνθήκες που εγγυώνται την αξιοπρέπειά τους και ευνοούν την αυτονομία τους. Να απολαμβάνουν ειδική φροντίδα και να συμμετέχουν ισότιμα στην εκπαίδευση και την κοινωνική ζωή.

Όλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα στην προληπτική φροντίδα της υγείας τους και όταν αρρωσταίνουν να χρησιμοποιούν τις απαραίτητες ιατρικές υπηρεσίες για τη θεραπεία τους

Όταν ένα παιδί τοποθετείται σε ένα ίδρυμα ή μια ανάδοχη οικογένεια, η Πολιτεία πρέπει να παρακολουθεί και να ελέγχει αν το φροντίζουν σωστά και αν απολαμβάνει όλα τα δικαιώματά του

Τα παιδιά έχουν δικαίωμα να απολαμβάνουν την κατάλληλη κοινωνική φροντίδα και ασφάλιση

Όλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα σε ένα αξιοπρεπές επίπεδο ζωής: να έχουν φαγητό, ρούχα και να ζουν σε ένα ασφαλές σπίτι, ώστε να έχουν ομαλή σωματική, πνευματική, ψυχική, ηθική και κοινωνική ανάπτυξη. Αν οι γονείς τους δεν μπορούν να τους τα προσφέρουν, η Πολιτεία πρέπει να τους βοηθάει.

Όλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα να πηγαίνουν στο σχολείο και να έχουν ίσες ευκαιρίες σε αυτό. Η Πολιτεία πρέπει να παίρνει μέτρα ώστε τα παιδιά να γράφονται και να μη διακόπτουν το σχολείο. Τα μέτρα για τη σχολική πειθαρχία πρέπει να σέβονται τα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια των μαθητών.

Η εκπαίδευση πρέπει να βοηθάει τα παιδιά να αναπτύσσουν τις ικανότητες και την προσωπικότητά τους και να μαθαίνουν να σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, τους διαφορετικούς πολιτισμούς και το φυσικό περιβάλλον

Τα παιδιά που ανήκουν σε εθνικές, γλωσσικές ή θρησκευτικές μειονότητες, έχουν δικαίωμα να έχουν τη δική τους πολιτιστική ζωή, να χρησιμοποιούν τη γλώσσα τους και να ασκούν τη θρησκεία τους.

Όλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα να ξεκουράζονται, να έχουν ελεύθερο χρόνο, να παίζουν, να ψυχαγωγούνται και να ασχολούνται με πράγματα που τους ενδιαφέρουν.

Τα παιδιά πρέπει να προστατεύονται από την οικονομική εκμετάλλευση και οποιαδήποτε επικίνδυνη εργασία μπορεί να βάλει σε κίνδυνο την εκπαίδευση, την υγεία ή την ανάπτυξή τους. 
Η Πολιτεία πρέπει να ρυθμίζει, σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις, τα κατώτατα όρια ηλικίας, τα ωράρια και τις συνθήκες εργασίας για ανηλίκους όπως και την επιβολή ποινών σε όσους τα παραβιάζουν.

Τα παιδιά πρέπει να προστατεύονται από την παράνομη χρήση ναρκωτικών ουσιών αλλά και να μη χρησιμοποιούνται στην παραγωγή και τη διακίνησή τους.

Είναι υποχρέωση της Πολιτείας να προστατεύει τα παιδιά από κάθε μορφή σεξουαλικής βίας και εκμετάλλευσης, όπως ο εξαναγκασμός σε σεξουαλική δραστηριότητα, η πορνεία και η πορνογραφία.

Τα κράτη παίρνουν όλα τα κατάλληλα μέτρα για να εμποδίσουν τις απαγωγές, την πώληση και το δουλεμπόριο των παιδιών.

Τα παιδιά πρέπει να προστατεύονται από οποιαδήποτε άλλη μορφή εκμετάλλευσης που μπορεί να βλάπτει την ευημερία τους.

Κανένα παιδί δεν πρέπει να υποβάλλεται σε βασανιστήρια ή άλλη απάνθρωπη ή εξευτελιστική τιμωρία. Η θανατική ποινή και η ισόβια φυλάκιση απαγορεύεται να επιβάλλονται σε παιδιά. Η σύλληψη και κράτηση ανηλίκων πρέπει να είναι σύμφωνη με το νόμο, να έχει την ελάχιστη δυνατή χρονική διάρκεια και να ανταποκρίνεται στην ανάγκες της ηλικίας τους.

Σε περίπτωση πολέμου, τα παιδιά πρέπει να προστατεύονται. Απαγορεύεται να συμμετέχουν σε εχθροπραξίες παιδιά κάτω των 15 ετών.

Η Πολιτεία πρέπει να φροντίζει τα παιδιά που είναι θύματα παραμέλησης, κακομεταχείρισης, εκμετάλλευσης ή πολέμων για να ξεπερνούν τα τραύματά τους και να συμμετέχουν φυσιολογικά στην κοινωνική ζωή.

Κάθε παιδί ύποπτο, κατηγορούμενο ή καταδικασμένο για μια παράνομη πράξη έχει δικαίωμα να το αντιμετωπίζουν με αξιοπρέπεια, ανθρωπισμό και σεβασμό στις ανάγκες του, να ενημερώνεται για την υπόθεσή του σε γλώσσα που καταλαβαίνει και να έχει νομική βοήθεια για να μπορεί να υπερασπίζεται τον εαυτό του.

Αν οι νόμοι μιας χώρας προστατεύουν καλύτερα τα δικαιώματα των παιδιών από ό,τι αυτή η Σύμβαση, τότε πρέπει να εφαρμόζονται εκείνοι.

Τα κράτη έχουν υποχρέωση να κάνουν γνωστά στους μεγάλους και στα παιδιά τις αρχές και το περιεχόμενο αυτής της Σύμβασης. 
Μια ειδική Επιτροπή στον ΟΗΕ παρακολουθεί την εφαρμογή της Σύμβασης σε όλα τα κράτη που την έχουν υπογράψει.

Οι κυβερνήσεις οφείλουν να στέλνουν εκθέσεις κάθε πέντε χρόνια και η Επιτροπή, αφού τις εξετάσει, τους στέλνει παρατηρήσεις και προτάσεις της.

Μια ακόμη λοιπόν παγκόσμια ημέρα που δίνει αφορμή τόσο για ενημέρωση όσο όμως και για αυτοκριτική και φυσικά απολογισμό σε σχέση με το πρέπον και αναγκαίο που τα παραπάνω άρθρα αναφέρουν.

Άρθρα που όταν συντάχθηκαν οι ενήλικες του σήμερα ήταν ακόμη παιδιά.

Τι αλήθεια από τότε μέχρι σήμερα έγινε πράξη για τα εκατομμύρια των παιδιών που έχουν πεινάσει και πεινούν, έχουν εξαφανισθεί και εξαφανίζονται , έχουν σκοτωθεί και σκοτώνονται έχουν τόσο πολύ προδοθεί από έναν κόσμο που δεν θέλει να φτιαχτεί ωραίος και όχι γιατί δεν μπορεί .

 

 

Αξιολόγηση Σχολικών Μονάδων

Το σχολείο μας

Εργαστήρια Δεξιοτήτων 21+

Οδηγίες διδασκαλίας μαθημάτων σχολικού έτους 2021-22

Εποπτικά υλικά στις Φυσικές επιστήμες

Η ταινία μας

Το γκράφιτι του σχολείου μας ζωντανεύει

Copyright © 2024 1ο Δημοτικό Σχολείο Δράμας  Rights Reserved.