Καλώς ήρθατε!


Το 1ο Δημοτικό Σχολείο Δράμας σας καλωσορίζει στην ιστοσελίδα του! Η ιστοσελίδα αυτή έχει σκοπό την ενημέρωση μαθητών, γονέων, κηδεμόνων και της εκπαιδευτικής κοινότητας για το εκπαιδευτικό έργο και τις δραστηριότητες του σχολείου.

Get Adobe Flash player
Επίδειξη βεβαίωσης αρνητικού αποτελέσματος ελέγχου από όλους τους μαθητές κάθε Τρίτη και Παρασκευή

Γνωρίζω παίζοντας την επιστήμη των Η/Υ

 

 

Βιβλία Δημοτικού

 

 

Ασφάλεια στο διαδίκτυο

 

 

Γερά Δόντια

Παιχνίδια για την αυλή

Κατασκευές

Το σχολείο μας θα πραγματοποιήαει την Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2018 , επίσκεψη στο Οχυρό Λίσσε. Η επίσκεψη εντάσσεται στον προγραμματισμό του τριμήνου, όπως αποφασίστηκε και καταγράφηκε στο πρακτικό του Σ.Δ. 2 / 2018-19 .

Tο  οχυρό Λίσσε  αποτελεί τμήμα της  Γραμμής της Μεταξά  και βρίσκεται σε μικρή απόσταση ανατολικά από το χωριό  Όχυρό  και περίπου 2χλμ. από την πόλη του Νευροκοπίου,

μέσα στο λόφο που υψώνεται στο πεδιάδα του Νευροκοπίου. Το οχυρό ονομαζόταν Λίσσε από την παλιά ονομασία του παρακείμενου χωριού, το οποίο πήρε την ονομασία Οχυρό. Έγινε δηλαδή ανταλλαγή ονομασιών.

Οι οχυρώσεις του αποτελούνται από τέσσερις ομάδες στοών (Χελώνες) σε όλη την έκταση του λόφου, με υπόγεια στοές που ξεπερνούν τα 950 μέτρα συνολικά. Δύο από τα σύμπλεγμα των οδών επικοινωνούν με υπόγειες διαβάσεις, ενώ τα άλλα δύο αποτελούν αυτοτελείς αμυντικές εγκαταστάσεις.

Η Οχυρού διαθέτει πολυκαταστήματα, εγκαταστάσεις για διαμονή και αποθήκευση, δεξαμενές νερού, ηλεκτρογεννήτριες, οπλισμό και θέσεις για στρατιωτικά οχήματα. Η δύναμη του Οχυρού Λίσσε αποτελούσε από 12 αξιωματικούς και 457 οπλίτες.

Λόγω της απαραίτητης μυστικότητας και της ανάγκης για καμουφλάζ, οι εγκαταστάσεις του Οχυρού είναι δυσδιάκριτες από την εξωτερική πλευρά και η πρόσβαση σε αρκετές από τις εισόδους του είναι δύσκολη. 

Μακεδονικά Μουσεία-100-Fort Lisse Drama-500.jpg
 

Στα όχυρα αυτά ο Ελληνικός Στρατός πολέμησε ένθερμα εναντίον των Γερμανικών και Βουλγαρικών διαμερισμάτων στις 6 έως 9 Απριλίου του 1941. Παρά τις λυσσασμένες προσπάθειες και επιθέσεις των εισβολέων, οι όχλοι δεν καταλήφθηκαν και παραδόθηκαν τελικά στις 10 Απριλίου 1941, μετά την κατάληψη της Ελλάδας. Πολλά ελληνικά τμήματα απεχώρησαν συντεταγμένες και με τον οπλισμό τους. Οι Γερμανοί απέδωσαν τιμές στα χέρια των οχυρών κατά την παράδοσή τους. Μετά το τέλος της δύναμης, οι Γερμανοί θέλησαν να μάθουν τα μυστικά της κατασκευής των οχυρών από τους ίδιους τους Έλληνες που απέκρυψαν με επιτυχία όλες τις επιθέσεις τους. Ο μεγαλοπρεπής Γεώργιος Δετοράκης, διοικητής του οχυρού Λίσσε, αρνήθηκε κάθε συνεργασία.

Σε ανάμνηση αυτής της μάχης και για να τιμηθούν οι νεκροί, έχει ανεγερθεί ένα μικρό  Μουσείο . Το Μουσείο έχει ανακαινιστεί το 2002 και είναι ανοιχτό για το κοινό. 

Τα εκθέματα του Μουσείου περιλαμβάνουν οπλισμό (πιστόλια, κονσερβοποιία, ομόσπονδα,  χειροβομβίδες  κλπ.) Που ανήκουν στον ελληνικό και γερμανικό στρατό, ενδυμασίες, medals και προσωπικό αντικείμενα στρατιωτών και αξιωματικών. Επίσης, στο προαύλιο υπάρχουν κανάλια του ελληνικού στρατού, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για την υπεράσπιση των οχυρών.

Το Οχυρό του Λίσσε είναι ανοιχτό στους επισκέπτες κάθε σαββατοκύριακο και εκδηλώσεις μνήμης λαμβάνουν χώρα στις 6 Απριλίου κάθε χρόνο.

Αξιολόγηση Σχολικών Μονάδων

Το σχολείο μας

Εργαστήρια Δεξιοτήτων 21+

Οδηγίες διδασκαλίας μαθημάτων σχολικού έτους 2021-22

Εποπτικά υλικά στις Φυσικές επιστήμες

Η ταινία μας

Το γκράφιτι του σχολείου μας ζωντανεύει

Copyright © 2024 1ο Δημοτικό Σχολείο Δράμας  Rights Reserved.