- Όλα τα άρθρα & οι δημοσιεύσεις Νέα/Ανακοινώσεις

Ενημέρωση για λειτουργικά ζητήματα του σχολείου μας

Κυρίες και κύριοι γονείς των μαθητών/τριών του 1ου Δ.Σ. Δράμας,

Επιτρέψτε μου να σας ενημερώσω αλλά και να σας μεταφέρω ορισμένες σκέψεις μου…:

– Η τελετή του αγιασμού στο σχολείο μας πραγματοποιήθηκε την 11η/9/2023, ο ιερέας μας πατήρ Αναστάσιος μας ευλόγησε ώστε να ξεκινήσουμε τη σχολική χρονιά μας με τους καλύτερους οιωνούς, τα παιδιά γνώρισαν τους εκπαιδευτικούς μας και συζήτησαν μαζί τους μέσα στις τάξεις τους, παρέλαβαν τα βιβλία τους, ένα πρώτο πρόγραμμα μαθημάτων και τη λίστα των απαραίτητων ειδών που πρέπει να προμηθευτούν και αποχώρησαν περίπου στις 10:30. Θερμά ευχαριστώ – εκ μέρους και του Συλλόγου Διδασκόντων – τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων και ιδιαίτερα την Πρόεδρο κ. Δέσποινα Καλπάκη τόσο για την κάλυψη της δαπάνης για τη μαζική αγορά και προσφορά ορισμένων ειδών που χρειάζονταν οι δασκάλες της Α΄ τάξης μας προκειμένου να μειωθεί το οικονομικό “βάρος” της προμήθειας των σχολικών “εφοδίων” σε ατομικό επίπεδο για τις οικογένειές τους όσο και για τον πλούσιο μπουφέ με ποτά και άλλα κεράσματα που οργάνωσαν και πρόσφεραν στα παιδιά μας κατά την αποχώρησή τους την ημέρα του αγιασμού καθώς, επίσης, και για την προμήθεια αθλητικού υλικού και την προσφορά του στους εκπαιδευτικούς μας της Φυσικής Αγωγής σήμερα το πρωί προκειμένου να πραγματοποιούν το μάθημά τους με τον καλύτερο δυνατό εξοπλισμό!

– Το πρώτο κουδούνι μας για την έναρξη των μαθημάτων θα χτυπά κάθε ημέρα στις 8:15 το πρωί. Οι μαθητές/τριές μας μπορούν να προσέρχονται περίπου από τις 8:00 έως και τη συγκεκριμένη ώρα. Για ορισμένα παιδιά (15 στον αριθμό) κατά αίτηση/δήλωση των γονέων τους υπάρχει η δυνατότητα προσέλευσης ακόμη και από τις 7:15 το πρωί (πρωινή ζώνη προσέλευσης). Στις 8:15 θα γίνεται η πρωινή συγκέντρωσή μας με την προσευχή μας και τις ανακοινώσεις και τα σχόλια που συνήθως κάνω εγώ προσωπικά απευθυνόμενος σε όλα τα παιδιά και, κατόπιν, εισερχόμαστε στις αίθουσές μας συνοδεία των εκπαιδευτικών μας για να ξεκινήσουμε τα μαθήματά μας. Και οι δύο είσοδοι του σχολείου μας θα παραμένουν κλειστές καθ’ όλη τη διάρκεια του πρωινού και του ολοήμερου προγράμματός μας. Το μεσημέρι η αποχώρηση του μεγάλου αριθμού των μαθητών/τριών μας (αυτών που δεν συμμετέχουν στο ολοήμερο πρόγραμμα) σηματοδοτείται από το χτύπημα του κουδουνιού στις 13:15. Η αποχώρηση όλων των παιδιών θα γίνεται από την προσκείμενη στην ανατολή είσοδο-έξοδο της αυλής μας, επί της διάβασης και παρουσία της σχολικής τροχονόμου και πολλών γονέων που παραλαμβάνουν τα παιδιά τους. Τα παιδάκια μας της Α΄ τάξης θα ξεκινούν να αποχωρούν από την τάξη τους 5 – 7 λεπτά νωρίτερα για την αποφυγή του συνωστισμού τους επί της εισόδου μας. Θερμή παράκλησή μου, αγαπητοί γονείς, να μην σταθμεύει κανείς/καμιά επί της εισόδου και της υπάρχουσας διάβασης καθώς και για 10, περίπου, μέτρα εκατέρωθεν αυτής ώστε να μπορεί το λεωφορείο που μεταφέρει τα παιδιά του Μικροχωρίου να τα παραλαμβάνει και να τα αποβιβάζει με ασφάλεια και ευκολία. Από αύριο Πέμπτη 14/9 ΔΕΝ θα επιτρέπεται για κανένα λόγο η παρουσία γονέων στην αυλή μας κατά τη διάρκεια της πρωινής συγκέντρωσης και προσευχής. Οι γονείς μπορούν, ασφαλώς, να παρακολουθούν τις συνάξεις μας από το πεζοδρόμιο επί της κεντρικής βορειοανατολικής εισόδου της αυλής μας. Τις απογευματινές και βραδινές ώρες, μετά το τέλος του ολοήμερου προγράμματος, θα παραμένει ανοιχτή μόνον η δυτική είσοδος/έξοδος της αυλής μας για την εξυπηρέτηση της ανάγκης ψυχαγωγίας και άθλησης των παιδιών της γειτονιάς (και τη δυνατότητα άμεσης και ανεμπόδιστης πρόσβασης σε αυτήν, παραλλήλως, των κρατικών υπηρεσιών ανάγκης και υποστήριξης (Αστυνομία, ΕΚΑΒ, Πυροσβεστική κ.ά.)), σύμφωνα και με τη σχετική εντολή του ΥΠΑΙΘ και του Δήμου Δράμας.

– Ως προς τη στελέχωση του σχολείου μας με εκπαιδευτικό προσωπικό μας προέκυψε απρόσμενα και εξακολουθεί να υφίσταται το πρόβλημα της έλλειψης ενός/μίας εκπαιδευτικού ειδικότητας ΠΕ70 (δασκάλων) για την κάλυψη του “κενού” που μας δημιουργήθηκε από την λήψη αναρρωτικής αδείας διάρκειας ενός μήνα (από τις 4/9/2023 έως και τις 3/10/2023) από μία από τις εκπαιδευτικούς μας. Αν και ενημέρωσα αμέσως τη Δ/νση Π/Ε Δράμας και αιτήθηκα την κάλυψη αυτής της απουσίας, μέχρι στιγμής αυτό δεν κατέστη δυνατό να γίνει από το ΠΥΣΠΕ λόγω έλλειψης – καθώς μας απάντησαν – διαθέσιμων συναδέλφων εκπαιδευτικών της συγκεκριμένης ειδικότητας. Το σχολείο μας για να λειτουργήσει ομαλά χρειάζεται την ύπαρξη 13 δασκάλων (12 για τις τάξεις και 1 για το ολοήμερο πρόγραμμα) αλλά αυτή τη στιγμή και για όλο τον τρέχοντα μήνα (θα) διαθέτουμε μόνον 12 δασκάλους με τους/τις οποίους καλύψαμε κατά προτεραιότητα τις τάξεις μας. Καταβάλαμε μεγάλη προσπάθεια ως Σύλλογος Διδασκόντων τις τελευταίες ημέρες να διαμορφώσουμε ένα λειτουργικό εβδομαδιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα τόσο για το πρωινό όσο και, κυρίως, για το ολοήμερο πρόγραμμά μας (με τις διαθέσιμες διδακτικές ώρες εργασίας των εκπαιδευτικών μας να υπολείπονται εκείνων που απαιτούνται για την πλήρη ανάπτυξη του προγράμματός μας), τα καταφέραμε μεν, αλλά σύμφωνα με αυτό οι συνάδελφοί μου δάσκαλοι/ες των τάξεων χρειάζεται να εργάζονται μία ημέρα ανά εβδομάδα εκτός του πρωινού προγράμματος και στο ολοήμερο και αρκετοί/ές από αυτούς/ές με υπερωριακή απασχόληση (πέραν του προβλεπόμενου ωραρίου τους κατά 1 έως και 4 ώρες κατά περίπτωση σε εβδομαδιαία βάση). Αναμένουμε την τοποθέτηση αναπληρωτή/τριας δασκάλου/ας κατά τη β΄ φάση προσλήψεων στα τέλη του Σεπτέμβρη ή την επιστροφή της αδειούχου εκπαιδευτικού μας στις αρχές του Οκτώβρη ώστε να επιλυθεί το συγκεκριμένο πρόβλημα.

– Όμως, επειδή οι δύο προαναφερόμενες λύσεις στο πρόβλημα της υπολειπόμενης στελέχωσής μας είναι πιθανές και όχι σίγουρες και επειδή, επίσης, στο ολοήμερο πρόγραμμά μας έχουν γίνει πολλές εγγραφές (που δημιουργούν την ανάγκη σύστασης τριών τμημάτων ολοήμερου προγράμματος και πρόβλεψης πολλών ωρών εργασίας για την κάλυψή του) οι οποίες κατά πως φαίνεται, ήδη, από τις δύο πρώτες ημέρες της λειτουργίας μας υπερτερούν, μάλλον, κατά ένα σημαντικό αριθμό, των παιδιών που πραγματικά θα φοιτούν σε αυτό, αποφάσισα να προχωρήσω σε ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ των εγγραφών μας στο ολοήμερο πρόγραμμά μας κατά τις αμέσως προσεχείς ημέρες, προκειμένου να αποτυπωθεί εκ νέου η πλήρης αναγκαιότητα εργαζομένων εκπαιδευτικών σε αυτό. Κατά συνέπεια ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΘΕΡΜΑ όλες τις οικογένειες που μας δήλωσαν (το παρελθόντα Μάιο και ειδικά για τα πρωτάκια μας τον Μάρτιο) τη συμμετοχή τους στο ολοήμερο πρόγραμμα, να με επισκεφθούν ΑΜΕΣΑ στο σχολείο, από αύριο Παρασκευή 14/9 έως και την Τρίτη 19/9 το αργότερο, ώστε να επιβεβαιώσουμε τη συμμετοχή τους στο συγκεκριμένο πρόγραμμα με την κατάθεση νέας αίτησης/δήλωσης. Θα είναι εξαιρετικά ωφέλιμο και χρήσιμο για τον προγραμματισμό μας εάν διατηρήσουμε ενεργές τις αιτήσεις/δηλώσεις μόνον εκείνων των οικογενειών που ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΆ χρειάζονται το ολοήμερο πρόγραμμα στην παρούσα χρονική περίοδο και όχι και εκείνες που πιθανόν να το χρειαστούν στο μέλλον (για το οποίο πάντοτε υπάρχει η δυνατότητα κατάθεσης νέας αίτησης καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους). Σας περιμένω, λοιπόν, κυρίες και κύριοι γονείς που μας είχατε δηλώσει τη συμμετοχή σας στο ολοήμερο πρόγραμμα να με επισκεφθείτε στο γραφείο μου στο σχολείο κατά τη διάρκεια των τριών επόμενων ημερών για να συζητήσουμε και να επαναδιευθετήσουμε το συγκεκριμένο ζήτημα που αφορά τη συμμετοχή του παιδιού σας στο ολοήμερο πρόγραμμα του σχολείου μας.

– Από τη διαδικασία επιλογής της νέας σχολικής τροχονόμου υπό την κρίση της τριμελούς επιτροπής που περιγραφόταν στην προκήρυξη που πολύ πρόσφατα εξέδωσα, αναδείχθηκε – εκ των τριών αιτήσεων που κατατέθηκαν συνολικά – και απέκτησε τη συγκεκριμένη ιδιότητα η κ. Μαρία Μελισσαρίδου, γονέας δύο μαθητών του σχολείου μας, η οποία και άρχισε από την ημέρα του αγιασμού και σε καθημερινή βάση και έως το τέλος του διδακτικού έτους να ρυθμίζει την κυκλοφορία έμπροσθεν της εισόδου του σχολείου μας (7:45 – 8:30 το πρωί και 13:00 – 13:30 το μεσημέρι και εκτάκτως κατά τον τρόπο που της καθορίζω), προκειμένου να προσέρχονται και να αποχωρούν με επιπρόσθετα εχέγγυα ασφάλειας οι μαθητές/τριές μας.

– Το Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων σε άψογη συνεργασία και συνεννόηση με εμένα προσωπικά θα προχωρήσει, όπως σας έχω, ήδη, ενημερώσει στον ελαιοχρωματισμό των 7 αιθουσών διδασκαλίας στο νεότερο κτίριό μας, των τουαλετών και του δικού μου γραφείου (οι συγκεκριμένοι χώροι βρίσκονται σε άσχημη κατάσταση λόγω των εισερχόμενων υγρασιών από τις στέγες στο παρελθόν και πριν αυτές υγρομονωθούν), αρχής γενομένης από το σαββατοκύριακο 30/9 – 1/10 και κατά τη διάρκεια των επόμενων τεσσάρων σαββατοκύριακων, έτσι ώστε το πρόβλημα του ελαιοχρωματισμού των κτιριακών υποδομών μας να επιλυθεί σε μόνιμη βάση και για τα επόμενα αρκετά χρόνια (με δεδομένο και τον χρωματισμό των εξωτερικών όψεων των κτιρίων μας και της καλής κατάστασης των εσωτερικών χώρων του παλαιού κτιρίου). Η συνολική δαπάνη για το έργο αυτό θα καλυφθεί ως προς τα υλικά που θα απαιτηθούν από τη Σχολική Επιτροπή και ως προς το τεχνικό σκέλος κατά το μεγαλύτερο μέρος από το Σ.Γ.Κ. και κατά ένα μικρότερο ποσοστό από χρήματα του προγράμματος ERASMUS που υλοποίησαν πέρυσι ορισμένοι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας. Και πάλι ευχαριστούμε τα μέλη του Δ.Σ. του Σ.Γ.Κ. του σχολείου μας για την αμέριστη συμπαράστασή τους και την άμεση ανταπόκρισή τους στο κάλεσμά μας για την επίλυση του συγκεκριμένου προβλήματος, καθώς και τον Αντιπρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής κ. Βασίλη Ξανθόπουλο.

– Για 30 περίπου περιπτώσεις δέχθηκα, τις τελευταίες ημέρες, τα μηνύματά σας για την επικαιροποίηση των ηλεκτρονικών διευθύνσεών σας τις οποίες και διευθέτησα επιτυχώς.

– Ολοκληρώθηκαν καθώς φαίνεται αρκετές μετεγγραφές από και προς το σχολείο μας το προηγούμενο δεκαήμερο. Διατηρούμε τον συνολικό αριθμό των 203 φοιτούντων μαθητών/τριών μας.

– Δέχθηκα και ενέκρινα χθες την υλοποίηση της πρακτικής άσκησης ενός δραμινού μεταπτυχιακού φοιτητή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας στο Τμήμα Ένταξης του σχολείου μας, ενημερώνοντας σχετικά και τη Δ/νση Π/Ε Δράμας. Θα χρειαστεί όλοι οι γονείς των μαθητών/τριών μας που φοιτούν στο Τμήμα να μας δώσετε την τυπική συγκατάθεσή σας (ότι αποδέχεστε την παρουσία του εν λόγω προσώπου εντός της τάξης και στο “πλευρό” του δασκάλου του Τμήματος αλλά ως απλού θεατή και για ορισμένες ώρες ανά εβδομάδα κατά τη διάρκεια των επόμενων λίγων μηνών) με δήλωση που ήδη σας απέστειλε ο δάσκαλος του Τ.Ε. σήμερα. Παράλληλα συγκεντρώνουμε τις Υπεύθυνες Δηλώσεις σας με τη συγκατάθεσή σας για τη συμμετοχή του παιδιού σας στα υποστηρικτικά μαθήματα που υλοποιεί το συγκεκριμένο τμήμα μας για τα παιδιά μας για τα οποία έχουν εκδοθεί σχετικές αξιολογικές γνωματεύσεις από το ΚΕΔΑΣΥ Δράμας.

– Επίσης δέχθηκα σήμερα και τα δικαιολογητικά της αίτησης ενός γονέα για την υποστήριξη του παιδιού του εντός της τάξης του με ιδιώτη ειδική βοηθό. Για την έγκριση της συγκεκριμένης αίτησης θα αποφασίσει ο Σύλλογος Διδασκόντων μας κατά την προσεχή συνεδρίασή του.

– Όλες οι αιτήσεις που μας υπέβαλλαν οι γονείς 4 μαθητών/τριών μας για την υποστήριξή τους με Παράλληλη Στήριξη έχουν εγκριθεί από το ΥΠΑΙΘ (3 περιπτώσεις για υποστήριξη 24 ωρών /εβδομαδιαίως και 1 περίπτωση για υποστήριξη 12 ωρών/εβδομαδιαίως). Ωστόσο προ ολίγων ημερών τοποθετήθηκε στο σχολείο μας μόνον 1 αναπληρωτής εκπαιδευτικός Παράλληλης Στήριξης (κι αυτός με τις μισές από τις προβλεπόμενες ώρες εργασίας), του οποίου το εργασιακό ωράριο θα πρέπει να “μοιράσουμε” σε ορισμένους από τους συγκεκριμένους μαθητές μας (το πιθανότερο σε έναν, μόνον, εξ αυτών καθώς οι ώρες είναι λίγες) με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων. Αξιολογούμε, ήδη, τις υπάρχουσες ανάγκες και κατόπιν της επόμενης συνεδρίασής μας (στο τέλος της επόμενης εβδομάδας) θα αρχίσει την υποστηρικτική εργασία του ο συγκεκριμένος συνάδελφος. Ασφαλώς, περιμένουμε την τοποθέτηση κι άλλων εκπαιδευτικών παράλλληλης στήριξης κατά τη β΄ φάση προσλήψεων αναπληρωτών, κατά τα τέλη του τρέχοντος μήνα.

– Επίσης η αίτηση που δεχθήκαμε τον Ιούνιο για την τοποθέτηση 1 Σχολικού/ής Νοσηλευτή/τριας έχει εγκριθεί κι αυτή και αναμένουμε την τοποθέτησή του/της κατά τη β΄ (ή ίσως και κατά την 3η) φάση προσλήψεων αναπληρωτών σχολικών νοσηλευτών.

– Η Τάξη Υποδοχής ΖΕΠ του σχολείου μας (για την υποστήριξη των με καταγωγή από το εξωτερικό μαθητών/τριών μας που αντιμετωπίζουν δυσκολίες με τη χρήση της ελληνικής γλώσσας) θα λειτουργήσει αμέσως με την τοποθέτηση αναπληρώτριας δασκάλας στο σχολείο μας για το σκοπό αυτό, υπολογίζω κατά το τέλος του τρέχοντος μήνα.

– Οι δάσκαλοι/ες των τάξεών μας θα σας καλέσουν σε κατά τάξεις συγκεντρώσεις γονέων την τελευταία εβδομάδα του μήνα (και νωρίτερα για την Α΄ τάξη μας) για να σας ενημερώσουν για τον προγραμματισμό τους και τις ιδιαίτερες απαιτήσεις εργασίας στις τάξεις τους. Για το σκοπό αυτό αλλά και για οποιαδήποτε άλλη ανάγκη θα επικοινωνήσουν/νούν μαζί σας με e-mails καθώς και τηλεφωνικά. Περίπου την ίδια περίοδο και αφού οριστικοποιηθεί το εβδομαδιαίο ωρολόγιο πρόγραμμά μας θα σας ενημερώσω και για τις δυνατότητες προσωπικών συναντήσεων γονέων και εκπαιδευτικών στο χώρο του σχολείου τις οποίες θα θέσουμε σε εφαρμογή (με προγραμματιζόμενα ραντεβού).

– Θερμή παράκλησή μας, αγαπητοί γονείς, συστήστε στα παιδιά σας/μας να διατηρούν τους χώρους του σχολείου καθαρούς από απορρίμματα και άλλες ασχημονίες και, στο βαθμό που μπορείτε να το πράξετε, προσπαθήστε να επηρεάσετε και τα παιδιά και τους/τις νέους/νέες που μας επισκέπτονται τα απογεύματα και τα βράδια (και αυτά, προφανώς, παιδιά των οικογενειών που κατοικούν γύρω από το σχολείο μας είναι)! “Η καθαριότητα”, ασφαλώς, “είναι μισή αρχοντιά”, και μάλιστα από αυτού του είδους την αρχοντιά που “ξεχειλίζει” ποιότητα και πολιτισμό και που, δυστυχώς, τόσο πολύ λείπει, πλέον στις ημέρες μας και στον περίγυρό μας. Και να σέβονται το σχολείο μας και τις υποδομές του… Το οποίο ιστορικό σχολείο μας επί 90 τόσα χρόνια “στολίζει” τη συγκεκριμένη περιοχή της πόλης ως αξιολογότατος πόλος πολιτισμού και πνευματικής δημιουργίας και στηρίζει την προκοπή των κατοίκων της ποικιλοτρόπως. “Είναι προτιμότερο να έχει κανείς σχολείο στον τόπο του, παρά βρύσες και ποτάμια” έλεγε, δικαίως, ο Κοσμάς ο Αιτωλός…

– Συστήστε, επίσης, φίλες και φίλοι γονείς, στα παιδιά σας/μας να είναι ευγενικά προς όλους, ανεκτικά προς τους συμμαθητές τους, να σέβονται τη διαφορετικότητα που τα περιβάλλει και τις ιδιαιτερότητες των άλλων, να μην φοβούνται την εργασία και την σκληρή και επίμονη καταβολή δυνάμεων, μάθετέ τα ότι κάθε τι το ωραίο και το χρήσιμο στον κόσμο μας αλλά και κάθε σημαντική επιτυχία απαιτούν κόπους και προσπάθειες… Διδάξτε τα μαζί με εμάς ότι στη ζωή πρέπει να είσαι καλά “εξοπλισμένος” με δεξιότητες και γνώσεις για να μπορείς να σταθείς με απαιτήσεις στον ανταγωνισμό που επικρατεί στην κοινωνία, μάθετέ τα να αγαπούν την αλήθεια και την ειλικρίνεια, να ερευνούν με περιέργεια και διεξοδικά τον κόσμο που μας περιβάλλει, να προτιμούν να καταβάλλουν μεγαλύτερο τίμημα για τη μόρφωσή τους παρά για την ψυχαγωγία τους και σε κάθε περίπτωση να μάθουν να κάμνουν κι αυτά από τα μικράτα τους “σωστά τη δουλειά τους” – αυτό που τόσο πολύ λείπει, ευρύτερα, από τη χώρα μας και από την κοινωνία μας…

– Όπως σας έχω, ήδη, πει, ας συνεργαστούμε στενά για ένα καλύτερο αύριο για όλους μας. Παραμένουμε, από την πλευρά μας, ενεργοί προς τούτο..

Ο Δ/ντής του 1ου Δημοτικού Σχολείου Δράμας

Τσορτανίδης Χαράλαμπος