- Όλα τα άρθρα & οι δημοσιεύσεις Νέα/Ανακοινώσεις

«Η παιδεία, καθάπερ ευδαίμων χώρα, πάντα τ’ αγαθά φέρει.» – Ενημέρωση από το 1ο Δημοτικό Σχολείο Δράμας

Αγαπητοί μαθητές μας, αγαπητές μας μαθήτριες, αγαπητοί γονείς των παιδιών του σχολείου μας,

Το σχολείο μας ξεκινά το διδακτικό έργο του τη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2023!

Η τελετή του αγιασμού και της ευλογίας μας από τον ιερέα μας θα γίνει στις 9:00 στο γνωστό χώρο των συγκεντρώσεών μας μπροστά από την ανατολική είσοδο του κτιρίου μας με τη συμμετοχή και την παρουσία και της εκπαιδευτικής κοινότητας του όμορου 2ου Δημοτικού Σχολείου Δράμας. Οι μαθητές/τριές μας θα πρέπει να βρίσκονται το αργότερο έως τις 8:45 στο σχολείο μας. Κατόπιν του αγιασμού τα παιδιά θα εισέλθουν στις τάξεις τους για να γνωρίσουν τους εκπαιδευτικούς τους, θα συζητήσουν για το – σε αδρές γραμμές περιγεγραμμένο – πλαίσιο λειτουργίας του σχολείου μας, θα παραλάβουν τα σχολικά τους βιβλία και ένα πρώτο πρόγραμμα μαθημάτων καθώς και δώρα από το Σύλλογο Γονέων και θα αποχωρήσουν περίπου στις 10:30 υπό την ευθύνη των γονέων τους. Τα παιδιά καλό θα ήταν να έχουν μαζί τους την τσάντα τους ώστε να μεταφέρουν ευκολότερα τα βιβλία τους. Τέλος οι εκπαιδευτικοί των τάξεων θα συστήσουν στους/στις μαθητές/τριές τους τη Δευτέρα ποια υλικά και εφόδια θα πρέπει να φροντίσουν να προμηθευτούν προσεχώς – θα ήταν χρήσιμο να ολοκληρωθεί η προμήθειά τους το αργότερο έως τις 20/9. Από την επόμενη ημέρα θα ξεκινήσουμε να λειτουργούμε με το πρόγραμμά μας σε πλήρη ανάπτυξη τόσο ως προς το πρωινό όσο και ως προς το ολοήμερο πρόγραμμά μας.

Ως εκπαιδευτική κοινότητα πιστεύουμε ότι θα είμαστε καθ΄όλα έτοιμοι να υποδεχθούμε τα παιδιά μας και να ξεκινήσουμε με αισιοδοξία και βεβαιότητα επιτυχίας τη νέα εκπαιδευτική προσπάθειά μας. Για την καλύτερη δυνατή προετοιμασία μας βρισκόμαστε, τον τελευταίο καιρό, σε συνεχή αδιάλειπτη επικοινωνία και συνεννόηση με τη Δ/νση Π/Ε Δράμας, με τη Σχολική Επιτροπή του Δήμου Δράμας και με το Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων ώστε να εξασφαλίσουμε, κατά το δυνατόν, το καλύτερο δυνατό επίπεδο λειτουργικής δραστηριότητας αλλά και το πλέον αρμονικό πλαίσιο αποδοχής και σύμπνοιας, στο εγγύτερο και στο μακροπρόθεσμο μέλλον.

Το σχολείο μας, τελικά, θα λειτουργήσει κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά με 12 τμήματα (σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του Διευθυντή Π/Ε Δράμας της 9ης/8/2023), με Τμήμα Ένταξης, με Τάξη Υποδοχής, με ορισμένες Παράλληλες Στηρίξεις μαθητών/τριών, με υποστήριξη από Σχολική Νοσηλεύτρια για έναν μαθητή, με ειδικότητες τριών ξένων γλωσσών, θεατρικής αγωγής, πληροφορικής, φυσικής αγωγής και άλλων: συνολικά με περισσότερους από 35 εκπαιδευτικούς και περίπου 202 μαθητές/τριες (τις προσεχείς λίγες ημέρες θα αποκρυσταλλωθεί ο τελικός αριθμός καθώς σε καθημερινή βάση την τρέχουσα εβδομάδα αιτούνται και ικανοποιούνται μετεγγραφές από και προς το σχολείο μας).

Έχουν καλυφθεί με ευθύνη της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας όλες οι θέσεις δασκάλων για τη λειτουργία των τμημάτων μας με ικανότατους συναδέλφους – με εξαίρεση μόνον μία λόγω αιφνίδιας προκύψασας αδείας για την οποία αναμένουμε το ζήτημα της διευθέτησής της έως την Παρασκευή -, έχουν τοποθετηθεί, ήδη, εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων και θα παρουσιαστούν στο σχολείο αύριο και μεθαύριο και οι υπόλοιποι αναπληρωτές, έχει συνεδριάσει, ήδη, ο Σύλλογος Διδασκόντων μας για να κατανείμει τις τάξεις στους έχοντες την ευθύνη τους εκπαιδευτικούς και για να ορίσει και να περιγράψει συνολικά το πλαίσιο της καθημερινής λειτουργίας του σχολείου σε όλους τους τομείς των δραστηριοτήτων του και θα συνεδριάσει εκ νέου την επόμενη Δευτέρα για να ολοκληρώσει το σχεδιασμό αυτόν.

Η υλικοτεχνική μας υποδομή βρίσκεται σε ικανοποιητική κατάσταση. Εκτελέστηκαν κατά τη διάρκεια του θέρους με πρωτοβουλία και ευθύνη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Δράμας εργασίες υγρομόνωσης των στεγών και στα δύο κτίριά μας ενώ, επίσης, ελαιοχρωματίστηκαν εξωτερικά αυτά. Δεν κατέστη δυνατό να ελαιοχρωματίσουμε και τις αίθουσες του νεότερου κτιρίου στα πλαίσια της ίδιας παρέμβασης, όμως ο Σύλλογος Γονέων και η Σχολική Επιτροπή ανταποκρίθηκαν πρόθυμα στο κάλεσμά μου ώστε κατά τη διάρκεια των επόμενων λίγων εβδομάδων και με μια από κοινού αναληφθείσα σημαντική δαπάνη να χρωματίσουμε και τις 7 αίθουσες διδασκαλίας μας στο νεότερο κτίριο, τις τουαλέτες και το γραφείο του Διευθυντή (οι εργασίες θα ξεκινήσουν άμεσα και θα εκτελούνται κατά τη διάρκεια των επόμενων λίγων σαββατοκύριακων). Τα κτίριά μας καθαρίζονται τις τελευταίες ημέρες, το ίδιο θα γίνει και με την αυλή μας – διαθέτουμε πλήρη επάρκεια σε καθαριστικά και απολυμαντικά υλικά -, τα τελευταία βιβλία που απομένουν να παραλάβουμε και μας στάλθηκαν πρόσφατα από το ΥΠΑΙΘΑ θα μεταφερθούν σήμερα στο σχολείο μας και όλοι οι χώροι θα απολυμανθούν το μεσημέρι της επόμενης Παρασκευής από ειδικό συνεργείο απεντόμωσης/μυοκτονίας, ενώ, σήμερα, επίσης, θα ολοκληρωθεί και η διαδικασία πρόσληψης νέας σχολικής τροχονόμου για τη διευθέτηση της ασφαλούς προσέλευσης και αποχώρησης των μαθητών/τριών κάθε πρωί και μεσημέρι από και προς το σχολείο μας. Επίσης έγινε μια πρώτη συνολική ανίχνευση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε ως προς τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό μας και ζητήθηκε, ήδη, η χορηγική υποστήριξή μας από ορισμένα άξια ως προς τις προθέσεις τους και τις ενέργειές τους πρόσωπα της τοπικής κοινωνίας μας ώστε να επιλύσουμε προβλήματα που χρονίζουν και καταστάσεις που δυσχεραίνουν το έργο μας.

Για οποιαδήποτε ζήτημα προκύπτει και σας/μας απασχολεί κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς θα είμαστε όλοι – εγώ προσωπικά, οι εκπαιδευτικοί και ασφαλώς και τα μέλη του Δ.Σ. του Σ.Γ.Κ. – στη διάθεσή σας για να επικοινωνούμε και να συμφωνούμε ώστε να τα διευθετούμε άμεσα και αποτελεσματικά. Σύντομα θα σας ανακοινώσω και το πρόγραμμα επισκέψεών σας στο σχολείο μας για την ατομική ενημέρωσή σας για την πρόοδο των παιδιών σας, με τηλεφωνικά ραντεβού και επισκέψεις σε συγκεκριμένες ημέρες και ώρες σε εβδομαδιαία βάση. Οι γονείς των μαθητών/τριών της Α΄και της Δ΄ τάξης εάν δεν έχετε προσκομίσει τα Ατομικά Δελτία Υγείας (ΑΔΥΜ) σας παρακαλώ να το πράξετε εντός των επόμενων λίγων ημερών και εάν έχετε αλλάξει αριθμούς τηλεφώνου ή τα e-mails σας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ή εάν δεν λαμβάνατε παλαιότερα τις ενημερώσεις μας σας παρακαλώ, επίσης, να με ενημερώσετε άμεσα με ένα απλό e-mail σας στη διεύθυνση του σχολείου ώστε να επικαιροποιήσω το αρχείο επικοινωνίας που διατηρούμε. Εφέτος η τακτική ενημέρωσή σας εκ μέρους μου και εκ μέρους του Συλλόγου Διδασκόντων θα γίνεται μέσω της επίσημης ηλεκτρονικής διεύθυνσης του σχολείου μας (η οποία έχει αυξημένες δυνατότητες αμφίδρομης επικοινωνίας και επισύναψης πολλών τύπων αρχείων), ασφαλώς τηλεφωνικά και επίσης και μέσω της ιστοσελίδας μας και του προφίλ μας στο Facebook τα οποία, ήδη, τροποποιήθηκαν ώστε να είναι πιο λειτουργικά για όλες και όλους μας – σταδιακά θα προστεθούν και άλλοι τρόποι επικοινωνίας και ενημέρωσης. Τέλος, εάν κάποιοι γονείς επιθυμούν να εξαιρεθεί το παιδί τους από τη διδασκαλία των μαθημάτων των Θρησκευτικών ή της Φυσικής Αγωγής, ενημερώστε με άμεσα έως και το τέλος της επόμενης εβδομάδας.

Μεταφέροντάς σας τους χαιρετισμούς των συναδέλφων μου και την ευχή τους να έχουμε, παρ’ όλα τα υπάρχοντα ή προκύπτοντα προβλήματα, μια ΚΑΛΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ, θα κατέληγα με τη σκέψη ότι οι προκλήσεις που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε προσεχώς θα είναι πάρα πολλές: Αγάπη, κατανόηση, συνεργασία, μόρφωση, δημιουργία, σωστή διαπαιδαγώγηση, κοινωνικοποίηση, γνωριμία με τον κόσμο μας, αναζήτηση της αλήθειας και της γνώσης, διερεύνηση των μικρών και των μεγαλύτερων θεμάτων που απασχολούν τους ανθρώπους στη ζωή τους. Οι μεγαλύτεροι ας ενώσουμε τα χέρια μας, το νου και την καρδιά μας μαζί μ’ εκείνα των παιδιών μας/μαθητών μας και ας καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να μετατρέψουμε τις προσδοκίες και τις επιδιώξεις μας σε επιτυχημένα έργα που θα μας καταστήσουν υπερήφανους!

«Η παιδεία, καθάπερ ευδαίμων χώρα, πάντα τ’ αγαθά φέρει.» [«Η μόρφωση, όπως η εύφορη γη, φέρνει όλα τα καλά»]!

Ας την υπηρετήσουμε μαζί!

Καλή σχολική χρονιά!

Ο Δ/ντής του 1ου Δημοτικού Σχολείου Δράμας

Τσορτανίδης Χαράλαμπος