Καλώς ήρθατε!


Το 1ο Δημοτικό Σχολείο Δράμας σας καλωσορίζει στην ιστοσελίδα του! Η ιστοσελίδα αυτή έχει σκοπό την ενημέρωση μαθητών, γονέων, κηδεμόνων και της εκπαιδευτικής κοινότητας για το εκπαιδευτικό έργο και τις δραστηριότητες του σχολείου.

Get Adobe Flash player
Επίδειξη βεβαίωσης αρνητικού αποτελέσματος ελέγχου από όλους τους μαθητές κάθε Τρίτη και Παρασκευή

Γνωρίζω παίζοντας την επιστήμη των Η/Υ

 

 

Βιβλία Δημοτικού

 

 

Ασφάλεια στο διαδίκτυο

 

 

Γερά Δόντια

Παιχνίδια για την αυλή

Κατασκευές

Οι λόγοι που οδηγούν συνήθως γενικώς στα παιδικά και ειδικότερα στα σχολικά ατυχήματα είναι η υπερκινητικότητα, η παρορμητικότητα  και η επιθετικότητα των παιδιών (Bijur, 1986. Sibert & Newcombe, 1977). 

H πρόληψη και η ενημέρωση είναι καθοριστική, ώστε τα παιδιά να μπορούν από μικρή ηλικία να προστατεύουν τον εαυτό τους και να μην τον θέτουν σε κίνδυνο.

 

  • Τα παιδιά που έρχονται με τα πόδια στο σχολείο πρέπει να φορούν ανοιχτόχρωμα ρούχα ή ρούχα με ένθετο ανακλαστικό υλικό, για να διακρίνονται από τους διερχόμενους οδηγούς.
  • Πρέπει στα παιδιά να γίνεται σωστός έλεγχος, ώστε να μη φέρνουν στο σχολείο επικίνδυνα και αιχμηρά αντικείμενα.
  • Ποτέ δε λέμε στα παιδιά «αν σε χτυπάνε χτύπα τους και εσύ» γιατί έτσι τους εκθέτουμε σε κίνδυνο
  • Μαθαίνουμε στα παιδιά μας τρόπους διαχείρισης του θυμού
  • Αν παρατηρήσουμε συνεχόμενες περίεργες συμπεριφορές των παιδιών μας ενημερώνουμε τους ειδικούς (εκπαιδευτικούς, ψυψολόγους)
  • Αντιμετωπίζουμε το κάθε γεγονός με ψυχραιμία, δε λειτουργούμε παρορμητικά, δίνουμε λίγο χρόνο για να φιλτράρουμε με τη λογική το συναίσθημα και το βασικό
  • Ο σεβασμός, φέρνει σεβασμό, η αγάπη φέρνει αγάπη η φιλία φέρνει φιλία και η βία φέρνει βία

Βασικά πράγματα που θα πρέπει να ξέρουν τα παιδιά και θα πρέπει να επαναλαμβάνουν οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς είναι:

  1. Στο χώρο του σχολείου δεν τρέχουμε
  2. Δεν σπρώχνουμε τους συμμαθητές μας
  3. Δεν ανεβοκατεβαίνουμε τις σκάλες γρήγορα
  4. Δεν ανεβαίνουμε σε τοίχους κιγκλιδώματα, θρανία, καρεκλάκια ή σε άλλα ψηλά μέρη
  5. Δεν κάνουμε επικίνδυνες ασκήσεις (τύπου survivor)
  6. Δεν είμαστε κοντά στα παράθυρα του σχολείου
  7. Δεν κρυβόμαστε μέσα και έξω από την τάξη
  8. Δεν πηγαίνουμε σε κλειστούς χώρους ή σε άλλους χώρους που δεν είναι δημόσιοι και δεν ελέγχονται (υπόγεια, σοφίτες, αίθουσες που δεν χρησιμοποιούνται)
  9. Είμαστε πάντοτε σε μέρη που μπορεί να μας βλέπει ο εκπαιδευτικός
  10. Δε φεύγουμε μόνοι μας από το σχολείο
  11. Δεν απομακρυνόμαστε από τους συμμαθητές μας
  12. Δε βρίζουμε, δεν απειλούμε, δε φοβερίζουμε, δε σηκώνουμε χέρι στους συμμαθητές μας
  13. Ελέγχουμε πάντα το χώρο που βρισκόμαστε αν είμαστε ασφαλείς και αν παρατηρήσουμε κάτι ειδοποιούμε τους εκπαιδευτικούς του σχολείου
  14. Δεν πίνουμε νερό από ξένα μπουκάλια και καλό είναι να χρησιμοποιούμε πάντοτε χάρτινο καλαμάκι
  15. Δεν πιάνουμε βρόμικα αντικείμενα (γυαλιά, μπουκάλια, κουτάκια κ.α)

Παίζουμε στους χώρους ευθύνης μας

   

 Στην προσπάθειά μας ως εκπαιδευτική κοινότητα, προσπαθώντας να υιοθετήσουμε, σε πειραματική βάση, πρακτικές εξάλειψης σχολικών ατυχημάτων (παιχνίδι με αερόμπαλες, τζάμι, μηλάκια, βόλει, επιτραπέζια παιχνίδια)προτρέπουμε τους μαθητές μας  να παίζουν στους χώρους ευθύνης των τάξεων τους (βλέπε σχεδιάγραμμα) και να ακολουθήσουν το παρακάτω ενδεικτικό πρόγραμμα.

1ο διάλειμμα: φαγητό, τουαλέτα, ξεκούραση

2ο & 3ο διάλειμμα: παιχνίδι, τουαλέτα, ξεκούραση

Θέμα 2ο  Λειτουργία ΕΔΕΑΥ

Αγαπητοί γονείς,

Σας ενημερώνουμε για την έναρξη της λειτουργίας της Ειδικής Διαγνωστικής Επιτροπής Αξιολόγησης και Υποστήριξης (ΕΔΕΑΥ) στο σχολείο μας. Η ΕΔΕΑΥ (ιδρυθείσα με βάση το άρθρο 39 παρ. 4 του Ν. 4115/2013) αποτελεί ένα νέο καινοτόμο θεσμό με σκοπό τη διαγνωστική εκπαιδευτική αξιολόγηση και υποστήριξη των εκπαιδευτικών αναγκών των μαθητών σε κάθε σχολική μονάδα γενικής εκπαίδευσης. Συγκροτείται από τον διευθυντή του σχολείου, τον εκπαιδευτικό Ειδικής Αγωγής, την Ψυχολόγο και την Κοινωνική Λειτουργό. Στις συνεδριάσεις της ΕΔΕΑΥ μπορεί να καλείται και ο υπεύθυνος εκπαιδευτικός του τμήματος στο οποίο φοιτά ο/η μαθητής/τρια που έχει ανάγκη υποστήριξης. Όλες οι αποφάσεις ή τυχόν παρεμβάσεις για τον/την εκάστοτε μαθητή/τρια λαμβάνονται διεπιστημονικά. Ο στόχος του προσωπικού της ΕΔΕΑΥ είναι η αντιμετώπιση και επίλυση των προβλημάτων στην συμπεριφορά και εκπαίδευση των μαθητών. Είναι αυτονόητο ότι για οποιοδήποτε ζήτημα ενημερωθεί η ΕΔΕΑΥ, είτε υγείας είτε οικογενειακό, ισχύει το απόρρητο, που διασφαλίζεται από τις διατάξεις περί προσωπικών δεδομένων. Προκειμένου τα μέλη της ΕΔΕΑΥ να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους μαθητές που το έχουν ανάγκη, είναι απαραίτητη η σύμφωνη γνώμη των γονέων τους. Για το λόγο αυτό θα ζητηθεί από τον γονέα του/της  μαθητή/τριας να υπογράψει μια υπεύθυνη δήλωση ότι αποδέχεται τη συνεργασία με την ΕΔΕΑΥ.  H  ΕΔΕΑΥ βρίσκεται στο σχολείο μας κάθε Παρασκευή και δέχεται γονείς μετά από ραντεβού με το Διευθυντή του σχολείου. 

 

Θέμα 3ο  Εφημερίες των εκπαιδευτικών

Σύμφωνα με το νέο ΠΔ 79/2017, ο αριθμός των εφημερευόντων ορίζεται από το σύλλογο διδασκόντων. Για τον ορισμό του λαμβάνεται υπόψη η οργανικότητα του σχολείου, ο αριθμός των μαθητών, η έκταση και η ιδιομορφία του σχολικού χώρου, ώστε να εξασφαλίζεται η ασφαλής επιτήρηση των μαθητών (στο σχολείο μας τρεις εκπαιδευτικοί εφημερεύουν κάθε ημέρα, από τα ανώτατα όρια που υπάρχουν στα σχολεία, ενώ πολλές φορές στην αυλή βρίσκονται ο διευθυντής ή και ο υποδιευθυντής του σχολείου).

Σε περίπτωση που οι καιρικές συνθήκες δεν επιτρέπουν την έξοδο των μαθητών στο προαύλιο την ώρα των διαλειμμάτων, εφαρμόζεται ειδικό πρόγραμμα εφημερίας που περιλαμβάνει και επιτήρηση κατά όροφο. «Η εφημερία αφορά την επιτήρηση των μαθητών κατά τη διάρκεια της προσέλευσης και της αποχώρησής τους από το σχολείο, την ώρα των διαλειμμάτων, της σίτισης στο ολοήμερο πρόγραμμα, τη μέριμνα για την προστασία και τη σωματική ακεραιότητά τους, τον έλεγχο καθαριότητας των σχολικών χώρων και οτιδήποτε έχει σχέση με την υγιεινή και την ασφάλεια των μαθητών(Π.Δ. 79/2017)».

Δυστυχώς, ο εκπαιδευτικός ελέγχει, αποτρέπει, φροντίζει, αλλά δεν εξαλείφει τις συμπεριφορές των παιδιών.  Γι΄ αυτό είναι καλό όλοι μας να τηρούμε τους κανόνες ασφάλειας, όπως αυτοί διατυπώθηκαν πάρα πάνω και να τους υπενθυμίζουμε στα παιδιά.

Θέμα 4ο  Προγραμματισμός δραστηριοτήτων

  • Πρόγραμμα ενημέρωσης και αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών (σεισμού, πλημμύρας, φωτιάς) σε συνεργασία με τη Δ/νση ΠΕ Ν. Δράμας, την πυροσβεστική και το ΕΚΑΒ
  • Πρόγραμμα ατομικής και στοματικής υγιεινής
  • 25 Οκτωβρίου, επίσκεψη στο οχυρό Λύσσε
  • 26 Οκτωβρίου, σχολική γιορτή
  • 7 Νοεμβρίου, κλειστά σχολεία λόγω εκλογών στα υπηρεσιακά συμβούλια
  • 2ο δεκαήμερο Νοεμβρίου επίσκεψη σε ελαιοτριβείο του δήμου Δοξάτου

ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑΝ ΛΟΓΟ ΝΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΝΤΙΠΑΛΟΤΗΤΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ

 

 

 ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΑΝ ΜΑΛΩΣΟΥΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΑΛΙ ΦΙΛΟΙ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΟΜΩΣ ΟΧΙ

  

Το παιδί χρειαζεται αγάπη, φροντίδα, εμπιστοσύνη, όρια, καθοδήγηση και όχι υπερβολές και υπερπροστασία.

 

 Θέμα 5ο  Απογευματινές δραστηριότητες   

 Σε ημερομηνίες που θα κοινοποιηθούν μέσα στον Νοέμβριο θα γίνουν επιμορφωτικές ημερίδες στο σχολείο μας με θέματα που αφορούν τα κίνητρα μάθησης, στρατηγικές μάθησης και συμπεριφοράς καθώς και σεμινάρια υγιεινής διατροφής.

Για τους μαθητές μελετάται ο κινηματογράφος στο σχολείο (Σάββατο Βράδυ στο σχολείο δωρεάν προβολή εκπαιδευτικής ταινίας).

 

 Θέμα 6ο  Ενδυμασία παρέλασης

Για τα κορίτσια συστήνεται φούστα μπλε, σκούρο μπλε καλτσόν, άσπρο πουκάμισο, μπορντό φουλάρι, μαύρα παπούτσια.

Για τα αγόρια αντίστοιχα μπλε μπλουτζίν (όχι σκισμένα), άσπρο πουκάμισο,, μαύρα παπούτσια.

Θέμα 7ο  Επίσκεψη στη Βουλή των Ελλήνων

Μετά και από τον απαιτούμενο αριθμό συμμετοχών (20 μαθητές, 10 γονείς) η επίσκεψη στη Βουλή των Ελλήνων θα πραγματοποιηθεί στις 15 /12/2018.

Η πρώτη συνάντηση με τους γονείς που θα συμμετέχουν θα γίνει τη Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2018 στις 18:30 μ.μ.

Θέμα 8ο  2η αλλαξιά στο σχολείο

Παρακαλούνται οι γονείς των παιδιών που δεν έχουν φέρει δεύτερη αλλαξιά στο σχολείο να το φροντίσουν άμεσα.

Θέμα 9ο  Ολοήμερο τμήμα

Παρακαλούμε να τηρείται σταθερά την ώρα αποχώρησης των μαθητών από το ολοήμερο τμήμα για τη σωστή λειτουργία του.

 

Θέμα 10ο  Χριστουγεννιάτικη γιορτή

Η χριστουγεννιάτικη γιορτή του σχολείου μας θα γίνει την Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2018 στην αίθουσα του Ωδείου Δράμας. Καλεσμένος ο Άγιος Βασίλης, άραγε θα έρθει;

 

Θέμα 11ο  Ιστοσελίδα του σχολείου

 Στη σελίδα http://1dim-dramas.dra.sch.gr/joomla3/ φιλοξενείται η νέα ιστοσελίδα του σχολείου μας. Στη σελίδα θα αναρτηθεί σταδιακά πλούσιο παιδαγωγικό υλικό, ανακοινώσεις και δραστηριότητες.

 

Αξιολόγηση Σχολικών Μονάδων

Το σχολείο μας

Εργαστήρια Δεξιοτήτων 21+

Οδηγίες διδασκαλίας μαθημάτων σχολικού έτους 2021-22

Εποπτικά υλικά στις Φυσικές επιστήμες

Η ταινία μας

Το γκράφιτι του σχολείου μας ζωντανεύει

Copyright © 2024 1ο Δημοτικό Σχολείο Δράμας  Rights Reserved.