Τεύχος 5ο

Οκτώβριος 2018

Στο πλαίσιο του μαθήματος Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) θα χρησιμοποιήσουμε

  • την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Edmodo (www.edmodo.com)
  • την υπηρεσία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της google (www.gmail.com)

 Σκοπός είναι η χρήση των διαδικτυακών αυτών υπηρεσιών να βοηθήσει στην επίτευξη των μαθησιακών στόχων που έχουν τεθεί στις οδηγίες διδασκαλίας για τις τάξεις Ε και ΣΤ στον άξονα Επικοινωνώ και συνεργάζομαι με ΤΠΕ. Εκεί αναφέρεται ότι ο μαθητής πρέπει να γνωρίσει το διαδίκτυο και να μάθει να επικοινωνεί και να συνεργάζεται.

 

Τι είναι το Edmodo

Το Edmodo είναι μια πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης που έχει σχεδιαστεί ειδικά για εκπαιδευτικούς και μαθητές. Περιλαμβάνεται στη λίστα των “100 κορυφαίων εργαλείων για την εκπαίδευση” με τάση ανόδου από έτος σε έτος. Χρησιμοποιώντας το Edmodo οι εκπαιδευτικοί μπορούν να δημιουργήσουν ένα ασφαλές δίκτυο για τις τάξεις τους, το οποίο τους επιτρέπει να δημοσιεύουν ανακοινώσεις, να αναθέτουν μέσω αυτού τις εργασίες και τα θέματά τους, ακόμη και να δημιουργήσουν ένα διαδικτυακό ημερολόγιο της τάξης. Άλλες δραστηριότητες είναι η δημιουργία και η ανάπτυξη "ψηφιακών βιβλιοθηκών", οι συχνές αναρτήσεις με ανακοινώσεις ή προτεινόμενα θέματα για συζήτηση, η δημιουργία μικρών ομάδων μελέτης εξ αποστάσεως και διαδικτυακά, ακόμη και η δημιουργία λογαριασμού γονέων, ώστε να μετέχουν και αυτοί σε θέματα του σχολείου και να παρακολουθούν τους βαθμούς και τις εργασίες των παιδιών τους. Με δυο λόγια το Edmodo είναι ένα κοινωνικό δίκτυο που εξοικειώνει τα παιδιά και τους εφήβους με τα κοινωνικά δίκτυα, παρέχοντας όμως και την απαραίτητη διαδικτυακή ασφάλεια κατά τη χρήση του. Στόχος, είναι να αξιοποιηθεί η προϋπάρχουσα γνώση του διαδικτύου και η θετική στάση των μαθητών απέναντι στα κοινωνικά δίκτυα, ώστε να παραχθεί μορφωτικό αποτέλεσμα στο πλαίσιο του λεγόμενου “νέου γραμματισμού” και βέβαια η δράση να παρέχει τα εχέγγυα της διαδικτυακής ασφάλειας που είναι απαραίτητα στην περίπτωση των ανήλικων μαθητών. Η προστασία των προσωπικών δεδομένων των μαθητών, επιτυγχάνεται με τη χρήση κωδικών της ομάδας που γνωρίζουν μόνο οι μαθητές και οι οποίοι μπορούν εύκολα να αλλάξουν σε περίπτωση διαρροής τους από τον εκπαιδευτικό-διαχειριστή. Κάθε μαθητής εισέρχεται στο δίκτυο με το δικό του προσωπικό κωδικό.

Υπηρεσία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email)

Στους μαθητές θα δοθεί διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου η οποία έχει δημιουργηθεί από τον υπεύθυνο εκπαιδευτικό και θα χρησιμοποιηθεί μόνο για τους σκοπούς του μαθήματος.

Στόχοι με την χρήση των διαδικτυακών αυτών υπηρεσιών είναι:

 

  • να προσεγγίσουμε την εκπαιδευτική διαδικασία με ένα νέο, ελκυστικό τρόπο
  • να γνωρίσουν οι μαθητές-αλλά και οι γονείς τους- πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα κοινωνικό δίκτυο και το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο για την προώθηση της συμμετοχής τους στην οικοδόμηση της γνώσης
  • να αποκτήσουν οι μαθητές νέες δεξιότητες στα πλαίσια του “νέου γραμματισμού”, ώστε με τη χρήση των ΤΠΕ να οδηγηθούν στην εμπέδωση και καλύτερη αφομοίωση της σχολικής γνώσης.
  • να υπάρξει μια πιο άμεση σχέση των μαθητών με τον διδάσκοντα, του οποίου ο ρόλος συνεχίζεται και έξω από τη σχολική τάξη
  • να υπάρξει επικέντρωση στις συγκεκριμένες ανάγκες κάθε μαθητή
  • να μάθουν οι μαθητές να συνεργάζονται στο πλαίσιο ομαδικών εργασιών
  • να γίνεται άμεση ανταλλαγή ψηφιακού εκπαιδευτικού υλικού μεταξύ διδάσκοντος-μαθητών καθώς και των μαθητών μεταξύ τους.

 

Για περισσότερες πληροφορίες https://el.wikipedia.org/wiki/Edmodo

 

 

Από την εκπαιδευτικό ΤΠΕ του σχολείου Δουλούμη Ευπραξία