- Όλα τα άρθρα & οι δημοσιεύσεις Νέα/Ανακοινώσεις

ANAKOIΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ/ΤΡΙΩΝ ΣΤΗΝ Α΄ ΤΑΞΗ ΤΟΥ 1ου Δ.Σ. ΔΡΑΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2024-25

Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες που έχετε παιδιά τα οποία βρίσκονται στην κατάλληλη ηλικία για να εγγραφούν στην Α΄ τάξη του Δημοτικού Σχολείου, κατόπιν της έκδοσης, χθες, της σχετικής εγκυκλίου από το ΥΠΑΙΘΑ (21383/28-2-2024), σας ενημερώνω ότι …

Α) Οι εγγραφές στην Α΄ τάξη των Δημοτικών Σχολείων για το επόμενο σχολικό έτος 2024-25 θα πραγματοποιηθούν από την Παρασκευή 1/3/2024 έως το αργότερο και την Τετάρτη 20/3/23.

Β) Στην Α΄ τάξη των Δημοτικών Σχολείων εγγράφονται υποχρεωτικά οι μαθητές που γεννήθηκαν από 1/1/2018 έως και 31/12/2018.

Γ)  Για την εγγραφή του παιδιού τους οι γονείς μπορούν και πρέπει να επισκέπτονται το σχολείο μας κατά τις εργάσιμες ημέρες από τις 8:15 έως τις 12:00 (προτιμότερο θα είναι προηγουμένως να ενημερώσουν τηλεφωνικά το Διευθυντή για την ώρα προσέλευσής τους ώστε να κλείσουν ένα ραντεβού).

Δ) Τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την εγγραφή ενός παιδιού στην Α΄ τάξη του Σχολείου μας είναι τα εξής:

– ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΓΕΝΝΗΣΗΣ  ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ. Το πιστοποιητικό αναζητείται αυτεπάγγελτα από το Διευθυντή του Σχολείου και ΔΕΝ χρειάζεται να το προσκομίσουν οι γονείς. Οι γονείς δηλώνουν απλώς με βεβαιότητα στο Διευθυντή σε ποιο Δήμο είναι εγγεγραμμένο το παιδί τους.

– ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΑΡΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ (Β.Υ.Π.). Στο βιβλιάριο πρέπει να φαίνεται ότι έγιναν όλα τα προβλεπόμενα εμβόλια. Οι γονείς κατά την προσέλευσή τους στο σχολείο έχουν μαζί τους το βιβλιάριο υγείας και το επιδεικνύουν στο Διευθυντή ώστε αυτός να φωτοτυπήσει ορισμένες σελίδες του. Πρωτύτερα θα πρέπει να τακτοποιήσουν όποιες εκκρεμότητες έχουν με τα εμβόλια του παιδιού τους.

– ΑΤΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΜΑΘΗΤΗ (Α.Δ.Υ.Μ.). Το έντυπο αυτό χορηγείται από το Διευθυντή στους γονείς κατά την επίσκεψή τους ώστε αυτοί  να επισκεφθούν παιδίατρο του δημόσιου συστήματος υγείας (π.χ. Κέντρο Υγείας, εξωτερικό ιατρείο δημόσιου Νοσοκομείου) ή ιδιώτη ιατρό,   ο οποίος θα εξετάσει το παιδί και θα συμπληρώσει το έντυπο βεβαιώνοντας σχετικά για την κατάσταση της υγείας του (το έντυπο πρέπει να επιστραφεί στο Διευθυντή έως το αργότερο τα τέλη Σεπτεμβρίου 2024 αλλά προτιμότερο κατά παράκληση η διαδικασία να ολοκληρωθεί έως το αργότερο τις αρχές Ιουνίου 2024). Το Α.Δ.Υ.Μ. έχει ισχύ 3 έτη, φυλάσσεται στο σχολείο, η διαδικασία της συμπλήρωσής του έχει προληπτικό χαρακτήρα, υπέχει θέση ιατρικού πιστοποιητικού, πληροφορεί τους διδάσκοντες για την κατάσταση της υγείας του μαθητή και είναι απολύτως απαραίτητο για τη συμμετοχή του μαθητή στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής και σε άλλες σχολικές δραστηριότητες.

– ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ. Το αποδεικτικό μπορεί να είναι π.χ. ένας λογαριασμός ΔΕΗ ή ύδρευσης ή σταθερού τηλεφώνου ή η πρώτη σελίδα φορολογικής δήλωσης ή ένα μισθωτήριο συμβόλαιο κατοικίας με συμβαλλόμενο κάποιον από τους γονείς ή τον ορισμένο ως κηδεμόνα παραλαβής του παιδιού. Το αποδεικτικό το προσκομίζει ο γονέας στο Διευθυντή ώστε αυτός να κρατήσει ένα αντίγραφό του.

ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΦΟΙΤΗΣΗΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ. Κανονικά η εγγραφή του παιδιού στην Α΄ τάξη γίνεται με την προσκόμιση «Πιστοποιητικού Φοίτησης Νηπιαγωγείου», το οποίο, όμως, εκδίδεται με τη λήξη του σχολικού έτους και αποστέλλεται αυτεπάγγελτα από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό Σχολείο. Μέχρι να εκδοθεί και να αποσταλεί, προκειμένου να ολοκληρωθεί η εγγραφή στην Α΄  τάξη του Δημ. Σχολείου, θα πρέπει ο γονέας προηγουμένως και πριν έλθει στο Σχολείο μας για την εγγραφή του παιδιού του να επισκεφθεί το Νηπιαγωγείο στο οποίο φοιτά τώρα το παιδί του, να ζητήσει να λάβει «Βεβαίωση Φοίτησης Νηπιαγωγείου» και να την προσκομίσει στο Διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου (το αργότερο έως την 20η Μαρτίου 2024). Εάν το παιδί δεν έχει φοιτήσει καθόλου σε Νηπιαγωγείο ακολουθείται συγκεκριμένη διαδικασία (ο γονέας υποβάλλει αίτηση στον Διευθυντή Εκπαίδευσης αναφέροντας τους λόγους μη φοίτησης και εκείνος αφού εξετάσει  την αίτηση εγκρίνει την εγγραφή του μαθητή ή επιβάλλει την εγγραφή – φοίτησή του στο Νηπιαγωγείο).

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ/ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ. Την αίτηση τη χορηγεί ο Διευθυντής στους γονείς και αυτοί την συμπληρώνουν επιτόπου (θα πρέπει «να έχουν μαζί τους» τα βασικά τους στοιχεία (αριθμό ταυτότητας γονέων,  ΑΜΚΑ, ΑΦΜ, διεύθυνση κ.τ.λ.). Περιλαμβάνει πληροφοριακά στοιχεία για τη φοίτηση του μαθητή.

ΑΙΤΗΣΗ/ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΕ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ & ΠΡΩΙΝΗ ΖΩΝΗ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗΣ. Την αίτηση τη χορηγεί ο Διευθυντής στους γονείς και αυτοί την συμπληρώνουν επιτόπου. Η εγγραφή κι εφέτος γίνεται ΧΩΡΙΣ καμία απολύτως προϋπόθεση (εργασία, ανεργία κ.τ.λ.).

ΕΧΕΤΕ, ΕΠΙΣΗΣ, ΥΠ’ ΟΨΗ ΣΑΣ:

– Σε περίπτωση εγγραφής μαθητή/τριας με αναπηρία  και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες για τον/την οποίο/α υπάρχει γνωμάτευση από ΚΕΔΑΣΥ ή δημόσιο ιατροπαιδαγωγικό κέντρο ή άλλη δημόσια αρμόδια υπηρεσία, οι γονείς συνυποβάλλουν στο Διευθυντή φωτοαντίγραφο της γνωμάτευσης (η γνωμάτευση δεν αποτελεί προϋπόθεση εγγραφής).

– Σε περίπτωση διαζευγμένων γονέων συνυποβάλλεται φωτοαντίγραφο δικαστικής απόφασης επιμέλειας.

– Αν το παιδί πάσχει από χρόνια ασθένεια υποβάλλεται σχετική ιατρική γνωμάτευση.

– Σε περίπτωση αλλοδαπού μαθητή η εγγραφή μπορεί να γίνει με ληξιαρχική πράξη γέννησης ή ομοειδές έγγραφο επίσημα μεταφρασμένο. Μεταφρασμένα, επίσης, πρέπει να είναι όλα τα έγγραφα που προσκομίζονται από τους γονείς.

– Στο σχολείο μας λειτουργεί Ολοήμερο Πρόγραμμα (από τις 13:15 έως τις 16:00, με δυνατότητα πρόωρης αποχώρησης στις 15:00). Επίσης υπάρχει υπό προϋποθέσεις και η δυνατότητα να λειτουργήσει αναβαθμισμένο ολοήμερο πρόγραμμα (με αποχώρηση στις 17:30 ή πρόωρα στις 15:50) εάν υπάρξει ο αναγκαίος αριθμός αιτήσεων εκ μέρους ενδιαφερόμενων γονέων. Η συμμετοχή του παιδιού σε αυτό μπορεί να δηλωθεί ΜΟΝΟΝ κατά τη φάση αυτή των εγγραφών (και υπό προϋποθέσεις κατά τη διάρκεια του τρέχοντος ή του επόμενου σχολικού έτους) με σχετική δήλωση του γονέα στην αίτηση/υπεύθυνη δήλωση εγγραφής. Στο ολοήμερο πρόγραμμα κι εφέτος εγγράφονται μαθητές ΧΩΡΙΣ καμία προϋπόθεση (ανεργίας, εργασίας, πολυτεκνίας κ.τ.λ.). Ολοήμερο πρόγραμμα θα λειτουργήσει στο σχολείο μας εφόσον εκδηλωθεί σχετικό ενδιαφέρον από 14 τουλάχιστον μαθητές (ενημερωτικά, κατά την εφετινή σχολική χρονιά 2023-24 στο ολοήμερο πρόγραμμά μας φοιτούν περίπου 56 μαθητές/τριες). Η φοίτηση ενός παιδιού στο ολοήμερο πρόγραμμα μπορεί να διακοπεί κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους κατά τη βούληση των γονέων (με σχετική δήλωση ανά τρίμηνο) ή εξαιτίας περισσότερων από 15 συνεχόμενων απουσιών.

– Οι γονείς που δηλώνουν τη φοίτηση του παιδιού τους στο ολοήμερο πρόγραμμα, μπορούν, εάν το επιθυμούν, να δηλώσουν/αιτηθούν επιπλέον και τη συμμετοχή του παιδιού τους στην Πρωινή Ζώνη Υποδοχής (δυνατότητα προσέλευσης του μαθητή στο σχολείο από τις 7:15 το πρωί και έως τις 8:00, αντί της κανονικής προσέλευσης μετά τις 8 το πρωί).  Πρωινή Ζώνη προσέλευσης θα λειτουργήσει στο σχολείο μας εάν υπάρξουν τουλάχιστον 7 μαθητές από αυτούς που θα δηλώσουν τη φοίτησή τους στο Ολοήμερο πρόγραμμα των οποίων οι γονείς τους θα αιτηθούν, επιπλέον, και αυτήν (ενημερωτικά, κατά την εφετινή σχολική χρονιά 2023-24 στην πρωινή προσέλευσή μας είναι εγγεγραμμένοι/ες 13 μαθητές/τριες).

– Στις υπόλοιπες τάξεις (από Β έως ΣΤ) η εγγραφή των μαθητών γίνεται αυτεπάγγελτα.

– Το σχολείο μας είναι 12/θέσιο και φοιτούν αυτή τη στιγμή σε αυτό 202 μαθητές/τριες και σ’ αυτό, επιπλέον, λειτουργούν α) Τμήμα Ένταξης για τους μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και μαθησιακές δυσκολίες, β) Τάξη Υποδοχής για τους μαθητές με δυσκολίες στην εκμάθηση και στον χειρισμό της ελληνικής γλώσσας, και γ) Τμήματα Ενισχυτικής Διδασκαλίας για τους μαθητές που δυσκολεύονται σε συγκεκριμένα μαθήματα.

– Στην Α΄ τάξη του σχολείου μας μπορούν να εγγραφούν μαθητές/τριες των οποίων οι οικογένειές τους κατοικούν στην περιοχή της πόλης της Δράμας πέριξ του σχολείου μας (η περιοχή εμφανίζεται ως «κοινή» περιοχή εγγραφών με το όμορο 2ο Δ.Σ. Δράμας σε σχετικό χάρτη στην ιστοσελίδα της Δ/νσης Π/Ε Δράμας) καθώς και μαθητές/τριες των οποίων οι οικογένειες κατοικούν στο Μικροχώρι Δράμας. ΠΡΟΣΟΧΗ: η οριστικοποίηση της εγγραφής για τους/τις μαθητές/τριες που δεν έχουν ήδη φοιτούντα αδερφό/ή στο σχολείο μας θα γίνει μετά το πέρας της προθεσμίας εγγραφών (και έως το αργότερο την 10η Απριλίου 2024) από τη Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας σε συνεννόηση με τις Διευθύνσεις των Δημοτικών Σχολείων 1ου και 2ου Δράμας.

– Μετεγγραφή μαθητή/τριας από άλλο σχολείο προς το 1ο Δημοτικό Σχολείο Δράμας μπορεί να γίνει με αίτηση των γονέων για τους εξής λόγους: α)μετοίκηση της οικογένειας στη Δράμα και στην περιοχή του σχολείου μας, β) εάν το σχολείο προέλευσης δεν έχει καθορισμένη δική του σχολική περιφέρεια, γ) από μονοθέσιο ή διθέσιο ή τριθέσιο σχολείο στο δικό μας πολυθέσιο χωρίς άλλη αιτιολόγηση. Η μετεγγραφή μπορεί να γίνει έως την 30η Απριλίου του τρέχοντος σχολικού έτους με άμεση φοίτηση ή αλλιώς στις αρχές και κατά τη διάρκεια του νέου σχολικού έτους 2024-25 (π.χ. τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου 2024). Το αίτημα της μετεγγραφής υποβάλλεται στο Διευθυντή/Προϊστάμενο του σχολείου ΑΠΟ το οποίο επιθυμεί να μετεγγραφεί ο μαθητής και στη συνέχεια η διαδικασία κινείται αυτεπάγγελτα μεταξύ των σχολείων. Ασφαλώς θα θέλαμε να μας ενημερώσετε κι εμάς, προηγουμένως, για την πρόθεσή σας, προκειμένου να σας ενημερώσουμε για τα δεδομένα του σχολείου μας και να προγραμματίσουμε εγκαίρως τις υποχρεώσεις μας.

(Φωτοτυπίες που θα χρειαστούν θα τις αναπαράγουμε εμείς στα μηχανήματά μας!)

Περιμένουμε τα νέα “πρωτάκια” μας!

Δράμα 29 Φεβρουαρίου 2024

Ο Διευθυντής του 1ου Δημοτικού Σχολείου Δράμας

Τσορτανίδης Χαράλαμπος